sobota, 5 października 2013

Coś z innej beczki - pyszny przepis na brownie

Ciasto wychodzi pyszne. Mokre w środku i chrupiące z zewnątrz, mocno czekoladowe, łatwo się kroi. Na prawdę polecam. Na zdjęciu jest obrócone "do góry nogami" :))


Składniki:
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
 
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami (ja pominęłam dodawanie orzechów). Spód blachy ( u mnie do tarty) wyłożyć pergaminem/ wysmarować tłuszczem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. Ostudzić, wyjąć do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem. (ja nie oprószyłam)


Przepis wg. pychaciasta.bloog.pl